Tuesday, April 12, 2011

saya nak jadi isteri solehah !

Assalamualaikum buat semua ,

moga dalam keadaan sihat walafiat dan bahagia dalam nikmat Islam dan Iman..

Alhamdulillah,sudah genap 1 bulan 7 hari saya bergelar kekasih halal buat suami tercinta,
Zulkifli Mohamad.syukur pada Allah ..

sebelum kahwin ,sambil saat ini...saya sentiasa berharap untuk jadi isteri solehah,kerana dengannya mahligai yg dibina akan menjadi ibarat syurga di dunia.
indah bukan?,berada di dunia ibarat berada di syurga ,hati sentiasa tenang apabila bersama.

"bertemu tak jemu,berpisah tak gelisah"
Firman Allah yg bermaksud;

"Dialah zat yang menciptakan kamu daripada satu jiwa dan menjadikan isterinya daripadanya agar dia menjadi tenang dengannya".
(Al-A'raf)

bagaimana nak jadi isteri solehah?

di sini saya nak kongsikan pesanan isteri ‘Auf bin Muhlim Ashaibani kepada puterinya ketika hendak bernikah dengan al Haris bin Amr, raja negeri Kandah. Sewaktu utusan diraja hendak membawa pengantin untuk disampaikan kepada raja, ibunya berwasiat kepada anak perempuannya:

“Wahai anakku! Kalaulah wasiat ini untuk kesempurnaan adabmu, aku percaya kau telah mewarisi segala-galanya, tetapi ia sebagai peringatan untuk yang lalai dan pedoman kepada yang berakal.

Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerana berasa cukup dengan kedua ibu bapanya, tentu ibumu adalah orang yang paling berasa cukup tanpa suami. Tetapi wanita diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk mereka.

Wahai puteriku, Sesungguhnya engkau akan meninggalkan rumah tempat kamu dilahirkan dan kehidupan yang telah membesarkanmu untuk berpindah kepada seorang lelaki yang belum kamu kenal dan teman hidup yang baru. Kerana itu, jadilah 'budak' wanita baginya, tentu dia juga akan menjadi 'budak' bagimu serta menjadi pendampingmu yang setia.

Peliharalah sepuluh sifat ini terhadapnya, tentu ia akan menjadi perbendaharaan yang baik untukmu.

Pertama dan kedua, berkhidmat dengan rasa puas serta taat dengan baik kepadanya.

Ketiga dan keempat, memerhatikan tempat pandangan matanya dan bau yang diciumnya. Jangan sampai matanya memandang yang buruk daripadamu dan jangan sampai dia mencium kecuali yang harum daripadamu.

Kelima dan keenam, memerhatikan waktu tidur dan waktu makannya, kerana lapar yang berlarutan dan tidur yang terganggu dapat menimbulkan rasa marah.

Ketujuh dan kelapan, menjaga hartanya dan memelihara kehormatan serta keluarganya. Perkara pokok dalam masalah harta adalah membuat anggaran dan perkara pokok dalam keluarga adalah pengurusan yang baik.

Kesembilan dan kesepuluh, jangan membangkang perintahnya dan jangan membuka rahsianya. Apabila kamu tidak mentaati perintahnya, bererti kamu melukai hatinya. Apabila kamu membuka rahsianya kamu tidak akan aman daripada pengkhianatannya.

Kemudian janganlah kamu bergembira di hadapannya ketika dia bersedih atau bersedih di hadapannya ketika dia bergembira. Jadilah kamu orang yang sangat menghormatinya, tentu dia akan sangat memuliakanmu.

Jadilah kamu orang yang selalu sepakat dengannya, tentu dia akan sangat belas kasihan dan sayang kepadamu.

Ketahuilah, sesungguhnya kamu tidak akan dapat apa yang kamu inginkan sehingga kamu mendahulukan keredaannya daripada keredaanmu, dan mendahulukan kesenangannya daripada kesenanganmu, baik dalam hal yang kamu sukai atau yang kamu benci dan Allah akan memberkatimu.”

Nasihat di atas seharusnya diterima dengan beberapa asas penting:

> Suami yang dicari adalah suami yang beriman lagi taat kepada perintah Allah.

> Ketaatan kepada suami adalah wajib dengan syarat beliau tidak melakukan perkara yang bertentangan dengan syariat Allah.

Begitulah hukum Allah, di sana sentiasa ada ‘dua bahagian muka syiling’. Kalau diperhati setiap nasihat di atas, perbuatan kita yang positif akan menghasilkan reaksi dan tindak balas positif juga dengan izin Allah.

moga bermanfaat untuk para isteri dan diri saya juga :)

[ya Allah, satukan hati kami dgn cintaMu]


4 comments:

نورالعتيقة بنت محمود said...

^^

~PERMATA ISLAM~ said...

Ya, Allah, jadikanlah sahabatku ini isteri yg solehah buat suaminya. dan kurniakan aku jua seorang lelaki untuk ku jadi isteri solehah buatnya... ^^

mudrikah ibrahim said...

k'tirah, semoga bahagia hingga ke syurga :) tahniah.

raudhatul mardhiah said...

salam ,

etiqa: :))

Pah: ameen,terima kasih atas doanya ~ :)

mudrikah: terima kasih dik :)

Post a Comment

assalamualaikum,

salam ukhwahfillah.

Related Posts with Thumbnails

:: peringatan buat kita yg selalu alpa ::

" Dan apa jua (harta benda dan lain-lainnya) yang diberikan kepada kamu, maka adalah ia merupakan kesenangan hidup di dunia dan perhiasannya; dalam pada itu, apa jua yang ada di sisi Allah (yang disediakan untuk orang-orang yang beriman dan taat) adalah ia lebih baik dan lebih kekal; maka mengapa kamu tidak mahu memahaminya?"
Al Qasas;60.